1432 är den kort- och långsiktiga vattendelaren

sammanfattningNEW YORK: BREDA FALL NÄR SOMMARSTILTJEN BRÖTS, S&P -2,4%

STOCKHOLM (Direkt) Aktiemarknaderna i New York tog sig ur den 44 handelsdagar långa perioden utan någon dag med en rörelse större än 1 procent med övertygande fall. Utlösande faktor var ett Fed-uttalande om vilka risker det finns med att vänta för länge med att höja räntan.

Dow Jones Industrials stängde 2,1 procent lägre till nivå 18.087, medan S&P 500 avslutade dagen 2,4 procent lägre på nivån 2.128. Nasdaq stängde efter en nedgång på 2,5 procent till nivån 5.126.

Omkring 760 miljoner aktier omsattes på New York-börsen, vilket är nästan 7 procent över 20-dagarssnittet. På Nasdaq bytte 521 miljoner aktier ägare, drygt 42 procent högre än genomsnittsvolymen för de senaste 20 dagarna.

På torsdagen rapporterades att volatiliteten i S&P 500-indexet var på den lägsta nivån sedan januari 1994. På fredagen rusade volatilitetsindexet VIX hela 40 procent.

Räntekänsliga sektorer föll hårdast och i S&P 500 föll fastighetssektorn allra mest. Sektorn som helhet backade 3,9 procent och det bolag som klarade sig bäst, Public Storage, tappade 2 procent. Värst i fastighetssektorn var Ventas, som föll 5,7 procent.

Finanssektorn klarade sig bäst, med en nedgång på 1,4 procent. Livförsäkringsbolaget Metlife avvek från trenden för dagen genom att stiga 1 procent.

Wells Fargo har gått med på att betala 185 miljoner dollar till följd av att bankens anställda öppnat mer än 2 miljoner konton utan de berörda kundernas vetskap. Wells Fargo har avskedat 5.300 anställda som en följd av fusket. Enligt rapporter misstänks inte Wells Fargo ha vetat om fusket, men däremot har företagskulturen spelat en stor roll, där anställda pressats att uppnå högt ställda mål avseende nya konton och nya tjänster kopplade till befintliga konton. Wells Fargos aktie tappade 2,4 procent.

Kortföretaget Mastercard föll 1,8 procent. Företaget har stämts på 14 miljarder pund, cirka 157 miljarder kronor, vid en marknadsdomstol i London. Målet gäller avgifter bolaget tagit ut av affärsidkare i Storbritannien under perioden 1992-2008, skriver Reuters.

På fredagen började Apple att ta beställningar på den nya Iphone 7, men aktiehandlarna tycktes snarast stå på kö för att sälja aktien, som backade 2,3 procent.

Telekombolagen AT&T och Verizon fanns med bland de storbolag som föll mer än index; AT&T föll 3,6 procent och Verizon 3,3 procent.

Electrolux-konkurrenten Whirlpool fortsatte ned omkring 4,6 procent efter att ha backat drygt 4 procent på torsdagen. Enligt WTO är amerikanska importtullar på koreanska tvättmaskiner inte förenliga med internationella handelsregler.

Avslutningsvis noterades räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 7 punkter högre till 1,67 procent.


 

Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Jag bevakar nu noga hur taket i den stigande kilen kommer hanteras när det väl nås. Utbrottet upp över 1432 är positivt men det råder gott om varningssignaler och det är för tidigt att tillämpa strategier för en mer varaktig uppgång, än.”

Inför fredagen skrev jag: ”Utbrottet upp och förbi den viktiga 1432-nivån är positivt men övertygar inte. I torsdags visade säljarna att de är långt ifrån uträknade även om köparna sög upp säljtrycket kring stödnivån 1432-1430. En punktering av torsdagens lägsta med tilltagande volym kan absolut trigga en rekyl som kan bli både kraftfull och skapa osäkerhet.”

Första timmen i fredags pendlade mellan 1441 och 1432. Strax efter lunch gav zonen 1432-1430, som jag skrev om inför fredagen, vika och det fick den väntade effekten och stärkte säljarna. Stängningen vid 1426,6 skedde kring dagslägsta och motsvarade en nedgång med 0,9 procent. Föregående vecka utvecklades till en negativ reversal och indexet backade med 0,7 procent vilket innebär att OMXS30 fallit med 1,4 procent sedan årsskiftet.

September har än så länge utseendet av en turtle soup för nedgång. I dagsgrafen punkterades både den viktiga utbrottsnivån kring 1432 och golvet i den stigande kilen. Det blir nu intressant att se om köparna kommer tillbaks och suger upp säljtrycket innan kursen åter etablerar sig under den fallande primärtrenden och framförallt de senaste månadernas sentimentsnivå kring 1340.

Volymen i fredags var den högsta sedan den 1 september och 6 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Associated British Foods (uppdatering försäljning och resultat , ”trading update”), Tata Steel

STÄMMOR
– Alteco Medical (extra), Nanologica (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Electrolux: pressträff om hållbarhet och mat med bl a vd Jonas Samuelson kl 14.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Igrene: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Zetadisplay: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 27/9)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Clas Ohlson (5:75 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: maskinorder juli kl 1.50
– AF: månadsstatistik kl 8.00
– SEB: boprisindikator kl 8.30
– Danmark: KPI augusti kl 9.00
– Kina: utländska direktinvesteringar augusti

CENTRALBANKER
– Fed: Dennis Lockhart talar kl 14.05
– Fed: Neel Kashkari talar kl 19.00
* Fed: guvernören Lael Brainard talar om ekonomiska utsikter kl 19.15

MAKRO ÖVRIGT
– Olja: Opec månadsrapport kl 12.30


 

USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”För tillfället är dock indexet fångat i tradingrangen mellan ATH-nivån vid 2194 och lågpunkten för en månad sedan vid 2148. Utbrott eller punktering av tradingrangen kommer med stor sannolikhet att indikera de närmaste veckornas utveckling.”

Den gångna veckan inleddes med de minsta kursstaplarna på mycket länge (osäkerhet) men avslutades med den kraftigaste röda kursstapeln sedan den 24 juni. Totalt innebar den gångna veckan en nedgång med 2,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 4,1 procent.

Jag ju i mer än en månad skrivit att ju längre utbrottet från förra årets högsta vid 2135 är intakt talar det mesta för att fortsatt expansion kommer att ske norrut. Det blir med andra ord extremt spännande att se om köparna står och väntar innan ytterligare viktiga sentimentsnivåer punkteras.

Volymen i fredagens kraftiga röda marubozustapel var den högsta sedan den 29 juli och hela 31 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Ingen sektor stängde på plus i fredags och oljebolagen som tillhört vinnarna ett tag föll med över 3 procent och nedgången var bred i alla sektorer i fredags. Räntekänsliga sektorer föll hårdast och i S&P 500 föll fastighetssektorn allra mest. Sektorn som helhet backade 3,9 procent och det bolag som klarade sig bäst, Public Storage, tappade 2 procent. Värst i fastighetssektorn var Ventas, som föll 5,7 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar